-
Laatst bijgewerkt op
De Belgische ambassade in Moskou wordt steeds meer gecontacteerd door landgenoten die het slachtoffer zijn geworden van oplichting via internet.
Hierbij gaat het voornamelijk om onechte liefdesrelaties die zijn ontstaan op basis van een contact via datingsites op het internet. Vaak verloopt dit als volgt:
- Een reeks e-mails (liefdesbrieven) worden uitgewisseld met een Russische dame, die vervolgens voorstelt om haar correspondent in België te ontmoeten.
- De dame vraagt om geld op te sturen via organisaties zoals Western Union met het oog op de betaling van zogezegde onkosten (voor een vliegticket naar België, voor het bekomen van een visum, enz). Soms zijn de voorgestelde bedragen onrealistisch hoog.
- Het komt ook regelmatig voor dat de dame in kwestie, na een eerste betaling te hebben ontvangen, zegt dit geld te hebben “verloren”, waarna ze vraagt om opnieuw een gelijkaardig bedrag op te sturen.
- Sinds kort worden ook valse email-adressen en brieven gebruikt, die zogezegd door de Belgische ambassade werden opgesteld. Dit gebeurt bijvoorbeeld via onofficiële email-adressen zoals embassy.be@gmail.com. Het is daarom steeds aangeraden om de echtheid van een email of document na te gaan bij de Ambassade (moscow@diplobel.fed.be).
Als u met dergelijke of gelijkaardige vragen wordt geconfronteerd, dan is het aangeraden om de grootste voorzichtigheid aan de dag te leggen en om in geen enkel geval geldsommen op te sturen.
Landgenoten die reeds het slachtoffer waren van dergelijke praktijken kunnen hierover klacht neerleggen bij de politie. Misdrijven op of via het internet kunnen ook online worden gemeld via de website Police-on-web. Het staat u eveneens vrij om hierover de Ambassade van de Russische Federatie in Brussel te informeren.
Meer informatie omtrent de reële voorwaarden voor het bekomen van een Schengenvisum kan u vinden op deze pagina.